FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Vítejte, kolemjdoucí
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

jaké letadlo do začátku

#2513 16.03.2010 20:49

• Michal.v
  • Kolemjdoucí

jaké letadlo do začátku

Dobrý den. Našel jsem na netu tuto velmi zajímavo stránku modelářů a přečetl si pár diskuzí.
Už dlouho uvažuji o tom, že bych rád začal s něčím létat, ale nemám vůbec žádné zkušenosti. Můžete mi prosím někdo poradit, jaké letadlo by bylo na naučení nejvhodnější a také aby případně vydrželo nějaký ten pád nebo aby se dalo poměrnědobře opravit? Přiznám se, že jsem se trochu po nějakých letadlech díval a vybíral bych třeba z následujících modelů: Cessna 182, Cessna 480, Piper Super Cub LP, Piper Mini Super Cub Electric RTF nebo nějakého motorového větroně, např.Sky Lady II, Easystar 5500.
Opravdu nevím, pro co se rozhodnout, co by bylo na začátek vhodné, rád bych samozřejmě před prvním letem chtěl trénovat na simulátoru.

Můžete mi ještě poradit, kde by se dal sehnat nějaký ostojný simulátor pro trénování před prvním skutečným letem? Případně jaký používáte vy?

Předem moc děkuji za zodpovězení mojich dotazů a za radu zkušených pilotů.

#2514 16.03.2010 21:10

• Jirka
  • Admin
  • NEPŘÍTOMEN
  • Sbach 342 2,2m JC 60 EVO

jaké letadlo do začátku

Nepíšeš jaký pohon?
Co se týká spalovacích, tak jako vhodný a hodný zároveň můžu doporučit něco jako TOHLE
Je to určitě pro začátečníka dobrá volba. Navíc za slušný peníze máš vše co potřebuješ snad jen mimo věcí potřebných pro startování (stačí žhavítko) a palivo. Součástí je i slušnej vysílač Optic 6 Sport, kterej se dá použít i v budoucnu na další tvé modely.
Pokud si myslel něco odolnějšího, tak bych vybíral nějaký EPP, ale tam už si v elektru.
Záleží co chceš dělat, jestli elektro nebo spalováky.
K tomu simulátoru. Určitě ti jej doporučuji, ušetří ti spoustu peněz Já mám RealFlight, ale to je pro tebe zbytečný za ty peníze máš éro Tobě by stačil např. TENHLE kterej je dost slušnej nebo potom koupit jen TENHLE ovladač a k němu je přiložený i free simulátor FMS ovšem ten je dost děsnej
Jinak, odkud jsi?

Jo, ještě jsem zapoměl na módy vysílače ZDE zjisti si v tvém okolí kdo jakej mód lítá a potom to budeš mít jednodušší s případnou pomocí od kolegy např. nastavení a zálet éra.

#2518 16.03.2010 21:56

• Jirka
  • Admin
  • NEPŘÍTOMEN

jaké letadlo do začátku

Tvoje téma jsem ti přesunul sem kvůli lepší přehlednosti

#2523 17.03.2010 18:54

• Michal.v
  • Kolemjdoucí

Re:jaké letadlo do začátku

Díky moc za rychlou reakci.
Popravdě si zatím nejsem jistý, jaký pohon by byl pro začátek lepší? Spíš jsem ale myslel na el. pohon. Asi je u něho menší náročnost na údržbu a možná také na létání, na prostor pro létání,... nebo je to jinak? Jstli můžeš poradit a doporučit pohon, případně napsat jaké výhody a nevýhodu jsou u jednotlivých pohonů, určitě by mi to pomohlo při rozhodování. Co by se dalo pro naučení létání vybrat za model s elektrickým motorem? Co třeba CESSNA 182 RTF - 4ch (Skyartec)? Nebo je něco lepšího pro začátečníka v ceně kolem 5-ti tisíc Kč?
Dnes jsem koupil ovldadač se simulátorem FMS, tak začnu postupně trénovat-už se na to těším. Na grafiku FMS jsem už koukal, není opravdu nic moc, ale na začátek snad bude stačit. Jak je to s ovládáním skutečného modelu v porovnáním na simulátoru FMS?
Když bych sehnal ten simulátor Phoenix, je možné použít ovladač, který jsem koupil s FMS nebo je nutné použití jen skutečný RC vysílač?

Jinak jsem od Hradce Králové, takže trochu z ruky, ale doufám, že to snad nevad, ne?

Michal

#2524 17.03.2010 19:27

• Jirka
  • Admin
  • NEPŘÍTOMEN

S prostorem nemá zvolený pohon elektro nebo spalovací nic společného pokud nebudem počítat halové modely, jety, pyloňáky apod.

Zjednodušeně popsáno:
Spalovák = nižší pořizovací cena a pak trochu dražší provoz a ještě to řve a čudí což je správně a tak to má byt

Elektro pohon = vyšší pořizovací cena a potom levnější, tichý a čistší provoz. Nevýhoda, že musíš koupit víc akupacků aby sis trochu polítal a mohl být na letišti třeba celé odpoledne. Vem si přibližně 10 min. letu (když nepočítám motorovýho větroně) a deš k zemi pro další aku. To když tam budeš celej den, tak abys jen střídal baterie a nabíjel, ale od toho už dneska jsou 12V nabíječe které napíchneš na auto.
Já se spalovákem kterej za letu ještě pěkně čoudí a voní, tak když přistanu, jen dotankuju a můžu znovu do vzduchu .

Samozřejmě ber to s rezervou, nic proti elektru nemám a ani ho nechci odsuzovat, dneska už je to zase o něčem jinym, jen jsem leta věrnej čuďákům a odtud fouká větříček
Např. kolega tady z fóra "Mates" má épépáka "Blade" se střídavým motorem a vůbec to nelítá špatně.
Tak třeba to, ale tam kupuješ klasicky holý éro který si osazuješ dle svého.

V tvém případě jako první model s pohonem elektro bych viděl "Easystar" kterej si hodně začátečníků chválí a je to RTF set za asi 5.500,- komplet se vším všudy.

Ta Cessna je sice vzhledově hezký éro, ale neklidnější a na svojí velikost celkem těžký a tudíž rychlejší.
Ty jako začátečník s tím budeš mít větší hoňky než s pomalejším a klidným érem.

Dokonce tak rychlý, že ani kameraman nestíhá

Možná se dneska ještě objeví kolega "Zajoch" tady na fóru kterej jí má, tak by ti mohl poreferovat
Ten sim Phoenix podle stránek výrobce s ovladačem SIMtransmitter či PC Trainer (který se po připojení tváří jako joystick) přes interfejs nespolupracuje. Mrkni TADY na stránky výrobce, kde je seznam Tx co jsou kompatibilní a naopak.

Tak hlavně simuluj a simuluj, sice ten FMS jak víš nic moc, ale určitě alespoň trochu návyk získáš

klempirstvi_vyskove_prace

#2531 18.03.2010 18:41

• Michal.v
  • Kolemjdoucí

Díky moc za rady a doporučení. Popravdě se mi ten tvůj typ éra na spalovák moc líbí a láká mě to, že nemusíš hlídat jestli máš baterie nabité a stále je dobíjet,.... Opravdu myslíš, že bych s tím motorákem zvládl začátek? Asi bych ale potřeboval v začátku někoho k sobě, aby mi pomohl s nastavením a zalítnutím, viď?
Ještě mám čas,než něco pořídím, předpokládám tak někdy do května,takže ještě budu získávat informace a nějak se snad rozhodnu, ale zatím budu trénovat na simu, to se asi neztratí.

#2532 18.03.2010 18:49

• Michal.v
  • Kolemjdoucí

Ještě jsem se díval na ten model Easystar. Nevadí, že nemá křidélka? Nebude pak trošku problém naučit se létat s něčím jiným, co křidélka má? Je v tom hodně velký rozdíl? Možná jsou moje dotazy trochu hlloupé, ale opravdu nemám s létáním žádnou zkušenost, tak se ptám možná i na věci,které jsou zbytečné nebo nesmyslné.

#2533 18.03.2010 18:51

• Jirka
  • Admin
  • NEPŘÍTOMEN

Michal.v napsal:
Díky moc za rady a doporučení. Popravdě se mi ten tvůj typ éra na spalovák moc líbí a láká mě to, že nemusíš hlídat jestli máš baterie nabité a stále je dobíjet,.... Opravdu myslíš, že bych s tím motorákem zvládl začátek? Asi bych ale potřeboval v začátku někoho k sobě, aby mi pomohl s nastavením a zalítnutím, viď?
Ještě mám čas,než něco pořídím, předpokládám tak někdy do května,takže ještě budu získávat informace a nějak se snad rozhodnu, ale zatím budu trénovat na simu, to se asi neztratí.

Určitě bych se toho nebál.
Já ho jeden čas měl taky na takový to "nědělní polítání" a je to fakt strašně hodný éro.
S tou pomocí kolegy by to vůbec nebylo marný, já bych ti s tím klidně píchnul, ale bydlíš trochu z ruky .

#2534 18.03.2010 18:58

• Jirka
  • Admin
  • NEPŘÍTOMEN

Michal.v napsal:
Ještě jsem se díval na ten model Easystar. Nevadí, že nemá křidélka? Nebude pak trošku problém naučit se létat s něčím jiným, co křidélka má? Je v tom hodně velký rozdíl? Možná jsou moje dotazy trochu hlloupé, ale opravdu nemám s létáním žádnou zkušenost, tak se ptám možná i na věci,které jsou zbytečné nebo nesmyslné.

No určitě je lepší začít už s modelem co křidélka má, ale pro někoho už je při prvním letu dost toho, že musí řídit jen směrovkou + výškovkou.

To si můžeš zkusit i na simu co éro dělá když vychýlíš směrovku nebo křidélka. Křidélkama řídíš model kolem podélný osy a směrovkou kolem svislý.

#2540 18.03.2010 20:27

• Michal.v
  • Kolemjdoucí

Teď jsem zkoušel na simu obdobný model jako je Easystar (je pojmenovaný jako skywave-stáhl jsem to někde na internetu s dalšími modely pro FMS). Přišlo mi to oproti Cessně mnohem jednodušší, přistání bez problémů a ovládání také. Mohlo by se stát,že by mě to za pár letů třeba nestačilo, co myslíš? Stává se to? Nevím, jak je to v tom FMS simulátoru reálné, jestli aspoň trochu odpovídá skutečnosti nebo je to spíš taková hra,kde se dá spíš zažít návyky. Uvažuji o koupi Phoenixu,tam už to bude asi víc odpovídat skutečnosti.

Jinak díky moc za to, že by jsi byl ochotný pomoc při zalétávání, ale opravdu je to dost z ruky.
  • Strana:
  • 1
  • 2

Moderátoři: Jirka, Mates, wirus

Board Info

• Board Stats
  • Celkem příspěvků:4952
  • Celkem témat:174
  • Celkem sekcí:5
  • Celkem kategorií:8
  • Dnes založeno:0
  • Včera založeno:0