FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Vítejte, kolemjdoucí
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Motor spalovací nebo střídavý?

#2585 16.04.2010 05:17

• Martin
  • Kolemjdoucí

Motor spalovací nebo střídavý?

Zdravím,

jsem úplný začátečník a náhodou jsem narazil na tyto pěkné stránky. Pročetl jsem většinu příspěvku, ale nikde jsem se nedozvěděl odpověď na to, co mně teď na začátku trápí asi nejvíc a to je jestli model se spalovacím motorem nebo střídavým.

Popravdě když jsem nad pořízením éra přemýšlel na začátku, myslel jsem si, že spalovací motor je jasná volba, že ty elektrické jsou jen nějaké „malé hračky“ pak jsem ale kouknul do pár e-shopů a zarazilo mě, že snad 70% nabízených modelů je se střídavými motory. A tak bych se rád optal na pár věcí. Už po pročítání jsem se dozvěděl, že pořizovací náklady elektriky jsou vyšší, zatímco u spalovacího jsou zase vyšší provozní náklady. Pořizovací náklady jsem ochotný překousnout, ikdyž nejsem zase moc při penězích (jsem student s nějakým tím menším měsíčním příjmem). Původně sem plánoval koupit nějaký set, co se prodává za 5-6k korun, ale z rad tady na fóru jsem z toho upustil a raději do začátku trochu více investuji do něčeho, co mi bude k něčemu i v budoucnu, ale zpět k tématu:

1. Když tedy pominu počáteční náklady, jak je to s provozními náklady u spalovacího motoru? Vím, že jde o to jaký je motor, obsah atp. jde mi ale jen o opravdu hrubý cenový odhad, na kolik přijde palivo a další věci…abych si nepořídil éro a pak na něj koukal, jak se na něj práší a neměl na jeho provoz…?

2. A jak je to tedy s těmi střídavými motory? Doba letu podle toho co jsem našel se pohybuje +- stejně, ale abych si aspoň trochu zalétal, pořídím si další akumulátory, které večer před letem nabiju, potom si hodinu zalítám a mohu jet zase domů? To mi ve srovnání se spalovacím motorem přijde trochu jako obrovská nevýhoda…?

Předem děkuji za případné odpovědi.

S pozdravem Martin

#2587 16.04.2010 11:07

• Jirka
  • Admin
  • NEPŘÍTOMEN
  • Sbach 342 2,2m JC 60 EVO

Re:Motor spalovací nebo střídavý?

Ahoj,

je to těžký rozhodování. Někdo skočí do elektra z důvodu čistějšího a tichého provozu (někomu v okolí může vadit jekot spalováku) a někdo zas spalovák ...natankuju,letím a voním.

Když budeš počítat náklady hned od začátku kdy pořizuješ komplet éro + vybavení a náklady např. za první měsíc provozu, tak je stále dražší elektro. Předpokládám, že se tomu chceš věnovat déle, tak potom je už na provoz dražší ten spalovák.

1.Jako příklad vemu éro se spalovákem o obsahu 10 ccm a nádrž 380 ml. S tímto modelem (záleží na stylu létání) vydržíš ve vzduchu cca 15-20 min. Když uděláš za hodinu 3 lety, tak vypálíš cca 100,-Kč. To je průmerná cena paliva za 1L. Na rekreační lítání nepotřebuješ mít palivo s nitrem, takže stačí běžné www.jihoceskymodelar.cz... které stojí něco přes 200,- za 2.5 L balení.

2.U toho eletropohonu je předpoklad, že si koupíš víc acupacků, no a nejlépe příslušný nabíječ který napíchneš na letišti na auto. Takže vylítáš jednu baterii, dáš jí nabíjet a mezi tím létáš na další sadu adt. Tímto způsobem tam můžeš jako se spalovákem strávit i celý den a vlastně zadarmo.

budeš z toho moudřejší?

J.

#2589 16.04.2010 12:05

• Martin
  • Kolemjdoucí

Děkuju, přesně něco takového jsem potřeboval slyšet, jen mě to v rozhodování moc nepostrčilo. Podle toho co píšeš by elektrika byla pro mě asi výhodnější, já mám jen problém, že jakmile slyším "baterka" tak už vidím, jak prvních pár měsícu vydrží ve vzduchu 15 minut, pak 13, 10, 8... a hurá kupovat nový baterky...

#2590 16.04.2010 12:30

• Jirka
  • Admin
  • NEPŘÍTOMEN

I to se stává, ale když jsou v cajku baterie, tak je to hlavně o tom jak se kdo o ně stará

#5946 03.04.2011 07:34

• Tom.H
  • Kolemjdoucí

Re: Motor spalovací nebo střídavý?

Zdravím, chtěl bych se zeptat. Plánuji stavbu letadla. Měl by to být Spitfire. Rozpětí tak 1,6 metru. Maximálně 1,8 metru. Poradte mi elektro nebo spalovák. Pokud spalovák, tak jaký přesně. Díky moc za rady. Tom

klempirstvi_vyskove_prace

#5947 03.04.2011 11:21

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Martin napsal:
Děkuju, přesně něco takového jsem potřeboval slyšet, jen mě to v rozhodování moc nepostrčilo. Podle toho co píšeš by elektrika byla pro mě asi výhodnější, já mám jen problém, že jakmile slyším "baterka" tak už vidím, jak prvních pár měsícu vydrží ve vzduchu 15 minut, pak 13, 10, 8... a hurá kupovat nový baterky...

Já jsem zastánce elektroletů,i když jsem toho moc ještě nenalítal,teprve se učím,tak můžu říct že dnešní baterky (li-pol) Jsou když se o ně staráš a použiješ vhodné baterie na daný pohon ( vybijecí proud,počet "C" dané baterie)a nastavíš na reglu aby ti nekleslo napětí pod 3.1V na článek,tak ty baterky musí vydržet mrtě cyklů. Samozřejmě musíš nabíjet vhodným nabíječem s balancérem li-po článků,který zajistí souměrné nabití a včasné ukončení nabijení. Já mám Raytronic C16 a spokojenost.
S klukama co jezdíme auta,tak Fík už jede druhou sezonu na lipokách má cca 150 cyklů a jsou pořád ve skvělé formě.Když si koupíš tři baterky k letadlu,tak než na každý uděláš 100 cyklů,tak to rozštípeš nebo budeš mít jiný éro
Hpi Savage Flux 2350,Hpi Brama 10B brushless,Mustang P-51D,EPP Blade Dancer,Thunderbolt P-47,Walkera CB-180Z,E-Flite micro Blade msr
Bylo-Carbon Fighter 30ccm.

#5948 03.04.2011 11:31

• Jirka
  • Admin
  • NEPŘÍTOMEN

Tom.H napsal:
Zdravím, chtěl bych se zeptat. Plánuji stavbu letadla. Měl by to být Spitfire. Rozpětí tak 1,6 metru. Maximálně 1,8 metru. Poradte mi elektro nebo spalovák. Pokud spalovák, tak jaký přesně. Díky moc za rady. Tom

Když spalovák, tak dnes už bych volil raději na tento model nějaký benzíňák např. www.jihoceskymodelar.cz... nebo www.jihoceskymodelar.cz... nebo potom nějaký čtyřtakt atd.
Podle mně se na tohle éro uječenej elektromotor vůbec nehodí, ale proti gustu...

#5949 03.04.2011 11:36

• Tom.H
  • Kolemjdoucí

No já se právě ptám, radši bych i ten spalovák. A jaký je rozdíl mezi těma dvouma motorama? Když je u modelu napsaáno doporučený motor 20 - 30 ccm může být ten druhý? Nebo jaké jsou výhody každého z nich? Díky

#5950 03.04.2011 11:47

• Jirka
  • Admin
  • NEPŘÍTOMEN

V podstatě se tyhle dva liší obsahem, výkonem a váhou, nic víc. Něco jiného to je v případě akrobata, tam když píšou doporučený 30 ccm, tak např. motorem o obsahu 40 ccm nic nezkazíš
Na to tvoje éro ale ty obsahy kolem 30 ccm určitě v pohodě.

#5951 03.04.2011 11:51

• Tom.H
  • Kolemjdoucí

A který z těch dvou by jste mi doporučil?
  • Strana:
  • 1
  • 2

Moderátoři: Jirka, Mates, wirus

Board Info

• Board Stats
  • Celkem příspěvků:4952
  • Celkem témat:174
  • Celkem sekcí:5
  • Celkem kategorií:8
  • Dnes založeno:0
  • Včera založeno:0