FacebookTwitterGoogle Bookmarks
Vítejte, kolemjdoucí
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Stavba EPP modelu Blade Dancer od A do Z

#5261 31.12.2010 17:11

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Stavba EPP modelu Blade Dancer od A do Z

Už delší dobu jsem pokukoval po lehkém obratném a hlavně nezničitelném modelu z EPP. Proto jsem si na dlouhé zimní večery pořídil stavebnici v rozsypu,Blade Dancer od MS Composit. Je to deskový řezaný model pro akrobatické polétání. Rozměry jsou: rozpětí-930mm , délka-900mm. Doporučený pohon je střídavý motor AXI 2208/34,18A regulátor a Li-po 3s 800-1500 MAh.Pro ovládání je zapotřebí tří nebo čtyř microserv (9 gramů). A samozřejmě čtyřkanálová RC souprava.

Balení obsahuje nařezaný a airbushem nastříkaný model v rozsypu-rozdělené křídlo,trup,výškovka,směrovka.Nechybí ani kompletní podvozek,uložení motoru,rámečky serv,ostruha,panty pro táhla a samotná táhla k servům.

Já jsem pro pohon zvolil doporučovaný set určený přímo k modelu,který obsahuje vše potřebné pro pohon-Motor,regulátor (16A),čtyři microserva,vrtule 9x4 + unašeče a vše potřebné k zapojení...
Dále je třeba dokoupit akumulátor,já volil Li-po 3s 850Mah.
A na konec lepicí materiál-CA vteřinové na EPP(střední),CA STYRO,aktivátor a 3M pásku.
Pokud doma nemáte Y-rozbočovací kabel na serva a dva prodlužovací(stačí 10cm),tak je třeba zakoupit i je.

Nyní je vše potřebné ke stavbě doma a můžeme začít
Hpi Savage Flux 2350,Hpi Brama 10B brushless,Mustang P-51D,EPP Blade Dancer,Thunderbolt P-47,Walkera CB-180Z,E-Flite micro Blade msr
Bylo-Carbon Fighter 30ccm.
Téma bylo zamčeno.

#5262 31.12.2010 17:23

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Re: Stavba EPP modelu Blade Dancer od A do Z

Nejprve jsem se pustil na napájení konektoru k motoru a regulátoru a poté napájecích konektorů na baterii a přívod do regulátoru. Zvolil jsem Dean-T(není součástí balení),mám je na všech modelech.
Následovalo osazení motoru křížovým unašečem pro uložení motoru a unašečem pro vrtuli.Ten jsem ale zaměnil za gumičkový,který bude vidět později(oba jsou součástí balení). Tento krok vyžaduje překlepání osyčky motoru na jeho druhou stranu,vše jde lehce a bez problému.
Tento unašeč chrání vrtuli a motor před zničením při kolizi.
Hpi Savage Flux 2350,Hpi Brama 10B brushless,Mustang P-51D,EPP Blade Dancer,Thunderbolt P-47,Walkera CB-180Z,E-Flite micro Blade msr
Téma bylo zamčeno.

#5263 31.12.2010 18:05

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Další krok znamenal sesadit dohromady výškovku a směrovku.
Výškovka je jednoduchá. Stačí na spodní straně oříznout protilehlé hrany ploch,které se budou k sobě zavírat,aby bylo místo na dostatečnou výchylku výškovky. Seříznutí musí tvořit v profilu pomyslné V. Následuje slepení 3M páskou.
Na horní pohledovou stranu jsem nalepil celý pruh přes spáru a na spodu jen tři proužky. Bohatě to stačí.

Směrovka je trochu složitější. V balení je dodána vcelku.Je to pro uživatele, kteří chtějí model ovládat pouze křidélky a výškovkou.
Já směrovku uvítám,tak jsem se pustil do řezání.Podle jednoduchého návodu, který je v balení, jsem odhadl, jak asi bude směrovka vypadat.
Odměřil jsem 6 cm od hrany, která bude přilepená na hřbetě modelu. Udělal jsem kolmý řez a rovnoběžně ze spodní hranou řízl ke kraji.Kolmý řez jsem opět seřízl do V pro výchylku kormidla.Slepil jsem z obou stran 3M páskou.Dále je zapotřebí v pohyblivé části kormidla,která bude napasována k zadní části modelu, vyříznout uprostřed malé otvory a vlepit dva proužky ohebné fólie(v mém případě 4x přehlá 3m páska).Budou sloužit jako panty pro otáčení kormidla.
Pozor,lepit CA STYRO,výškovka a směrovka jsou z obyčejného tvrzeného polystirenu!!!
Poté už jen vlepit páky na táhla na směrovku a výškovku. Místo vlepení je cca uvedeno v návodu. Lepíme opět CA STYRO.
Téma bylo zamčeno.

#5264 31.12.2010 18:12

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Další krok obsahoval slepení hlavního křídla k sobě a vyříznout 4cm otvor v křidélkách pro trup modelu.
Tyto prvky už lepíme CA vteřinovým lepidlem a po sesazení ploch jsem spoj zastříkl aktivátorem,lepidlo ihned vytvrdne a fixuje polohu sesazení.
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.

#5266 31.12.2010 18:19

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Výztuha modelu nesmí chybět.
V setu je pro vyztužení křídla a trupu použit provázek,který se prosytí lepidlem v drážce.
Já použil uhlíkové tyčky o síle 2mm.Nařezal jsem patřičně hlubokou spáru na obou stranách křídla a trupu, vmačkal tyčky a zalil CA lepidlem + aktivátor.
Drží to jako čert
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.

klempirstvi_vyskove_prace

#5268 31.12.2010 18:44

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Dalším krokem bylo vyměření a zadlabání otvorů serv pro výškovku a směrovku.
Vše spočívalo v tom,aby táhla serv měla dostatečnou vůli v délce. Pak se označil otvor a vyřízl. Zároveň jsem ve dně otvoru prořízl skulinku na druhou stranu trupu a tím pak vedl kabel od serva.
Následovalo nalepení úchytových rámečků pro serva na vydlabaný otvor. Lepení CA + aktivátor.
Rámečky bylo třeba trochu zvětšit,aby se tam servo vlezlo. K tomu skvěle posloužila frézka,kterou jsem dostal pod stromeček.
Téma bylo zamčeno.

#5270 31.12.2010 18:57

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Nyní se pomalu blíží kompletace modelu.
Začal jsem odzadu a sesadil ocasní kormidla k trupu.
Nejprve jsem namazal lepidlem (CA STYRO) výškovku a zasadil do připraveného otvoru v zádi trupu.
Poté do předem předříznutých otvorů pro pantíky směrovky v zádi trupu jsem vtlačil vteřinové CA (neboť se lepí do EPP) a vsunul směrovku do otvorů. Nechal jsem mezeru asi 5mm mezi kormidlem a trupem.
Poté jsem vrchní (pevnou) část směrovky přilepil ke hřbetu trupu (CA STYRO) a nechal ve stabilní poloze do druhého dne vytvrdnout.
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.

#5271 31.12.2010 19:07

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Další den následovalo osazení pák a serv na křidélka.
Najprve jsem 10cm od středu křídla zařízl a vlepil páky pro táhla na křidélka (CA + aktivátor). Dále v ose pák,těsně před výztuhu křídla, jsem zaměřil a vyřízl otvor pro serva naplocho a vyvedl kablíky k jedné straně otvoru křídla pro trup modelu.
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.

#5272 31.12.2010 19:09

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Teď už chybí jen přilepit hlavní křídlo k trupu.
Opatrně jsem rozevřel spodní část trupu pro vložení křídla a opatrně jej vsunul. Nejprve jsem křídlo vystředil a opsal si čárky,jako vodítko podle trupu,pro snadné uložení při lepení.
Nanesl jsem lepidlo (CA + Aktivátor) na horní plochu křídla a pevně ji přitiskl k trupu. Po vytvrdnutí jsem nanesl lepidlo na spodní část a pevně slepil.Spoje jsem zastříkl aktivátorem pro rychlé vytvrdnutí spáry.
Pak zbývalo vlepit do mezery pod křídlem plastový unašeč pro podvozek a nalepit plastový unašeč motoru...
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.

#5275 01.01.2011 14:28

• wirus
  • Moderátor
  • NEPŘÍTOMEN

Nyní máme model kompletně sestaven a zbývá osadit elektronikou + zapojit serva ke křidélkům a ocasním plochám.
Já začal kompletací serv na činných plochách. K servům jsou dodány malé "čokolády",které se přichytí do páky serva na krajní dírku.Tím bude zaručena největší výchylka činné plochy.Poté jsem spojil oba komponenty táhlem.
Pokaždé jsem připojované servo zapojil do přijímače a trim na ovladači měl na prostřední poloze.Tím jsem měl jistotu,že servo je ve své neutrální poloze.Nezbývalo, než připojit táhlo tak, aby činná polocha byla také ve své neutrální poloze na křídle či ocasní ploše.
Přílohy:
Téma bylo zamčeno.
  • Strana:
  • 1
  • 2

Moderátoři: Jirka, Mates, wirus

Board Info

• Board Stats
  • Celkem příspěvků:4952
  • Celkem témat:174
  • Celkem sekcí:5
  • Celkem kategorií:8