Neustále laboruji u svých modelů letadel nad tím,jak docílit co nejlepšího výkonu pohonné jednotky.
Jenže jediným dostupným řešením bylo zaměnit vrtuli za jinou a o výkonu jsem nevěděl stále nic. A hlavně jsem netušil zda jsem nepřekročil povolené hodnoty regulátoru a motoru. To se pak člověk bojí,aby to nahoře nechytlo plamen...
Pořídil jsem multifunkční měřič:
POWER ANALYZER HK-010.
Zapojí se mezi pohonný akumulátor a regulátor.
Má tři fukce:
- měří odběr ampér,voltů,wattů a Mah.
- Indikace stavu nabití akumulátoru, li-po ,li-on, li-fe.
- Slouží jako balancér při nabíjení-vybíjení akumulátorů.
Teď mohu s přehladem ladit výkon a nastavit si pohon tak,abych jej nepřetěžoval a dodržel hodnoty dané výrobcem.
No a chybělo mi už jen něco,čím bych mohl orientačně změřit statický tah. Napadla mě jednoduchá myšlenka ze základní školy z fyziky,"PÁKA"! Navštívil jsem tedy opět kolničku,nabral trochu dřevěného odpadu a vznikla konstrukce,velmi jednoduchého rázu. Jednoduše,pevná základna, v ní vsazená dvouramená "kolíbka",která se otáčí na závitové tyčce. Nahoru pohon,dolu digitální váha a výsledek je jasný.
Teď si změřím odběr pohonné jednotky a statický tah najednou. Můžu nastavit maximální hodnoty pohonu dané výrobcem,protože v letu se odběr zmenší. To ale neplatí u modelů se kterými je zamýšleno viset na vrtuli,tam by docházelo k přetížení. Je třeba nechat rezervu